Czarnuszka – właściwości. Na co pomaga olej z czarnuszki?

Czarnuszka to niewielkie ziarno, które stało się bardzo popularne w branży super foods. Mówi się o tym, że ma wielką moc uzdrawiania i może pomóc nam ustrzec się przed wieloma chorobami i schorzeniami. Stanowi powszechnie stosowaną przyprawę, wykorzystywaną zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich deserach. Olej z czarnuszki uważany jest jako remedium na wiele dolegliwości. Jakie są właściwości czarnuszki i co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Czarnuszka – charakterystyka

Czarnuszka po łacinie zwana jest Nigella Sativa. To roślina siewna z rodziny jaskrowatych. Charakteryzuje się ładnymi, błękitnymi kwiatami, które niejednokrotnie rosną w przydomowych ogrodach. Oprócz względów prezentacyjnych roślina ma również wiele właściwości zdrowotnych, a w szczególności – jej nasiona. Znajdziemy je w mieszku owocu. Ze względu na barwę i smak nazywane są także czarnym kminkiem.

Co znajduje się w czarnuszce? Składniki

Już jedno ziarenko czarnuszki stanowi źródło wielu zdrowotnych substancji. Są to:

  • tymochinon – wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe. Działa ochronnie na komórki wątroby i nerek;
  • zdrowe kwasy tłuszczowe – między innymi: linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, mirystynowy, rzadko występujący eikozadienowy;
  • witaminy: E, beta-karoten, witaminy z grupy B;
  • biotyna- wykorzystywana w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów, wykazuje korzystne działanie dla funkcjonowania układu nerwowego;
  • flawonoidy, sterole i alkaloidy;
  • mikroelementy i przeciwutleniacze.

Nie na darmo czarnuszka zwana jest skarbem natury, w jej cudowne właściwości wierzyli już starożytni faraonowie. Wciąż przeprowadzane są badania nad tą rośliną, aczkolwiek większość z nich potwierdza jej dobroczynne działanie dla zdrowia.

Czarnuszka – na co pomaga?

Czarnuszka wykorzystywana jest w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń. Warto o niej pomyśleć w przypadku:

  • alergii – czarnuszka wykazuje działanie antyhistaminowe;
  • anemii – wpływa na zwiększenie poziomu hemoglobiny i erytrocytów;
  • nowotworów – czarnuszka zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie komórek nowotworowych;
  • nadciśnienia – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów;
  • kamieni nerkowych – redukuje poziom szczawianów w moczu;
  • wrzodów żołądka – łagodzi dolegliwości i wspomaga walkę z helicobacter pylori;
  • cukrzycy – reguluje poziom glukozy we krwi i wspomaga pracę trzustki;
  • astmy – szczególnie u dzieci; poprawia wydolność płuc;
  • zakażeń grzybami i pasożytami – czarnuszka bywa skuteczna w walce z tasiemczycą, przywrą, owsikami;
  • problemów ze skórą i włosami: pomaga w leczeniu trądziku, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, łupieżu;
  • osteoporozy – wspiera procesy, które zwiększają gęstość gości;
  • depresji – podnosi odporność na stres, działa uspokajająco.

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Ziarna czarnuszki mają szerokie zastosowanie w kuchni, jednak sporą popularnością cieszy się również olejek z czarnuszki. Można go wykorzystywać zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Olejek z czarnuszki przejmuje większość właściwości zdrowotnych ziaren, wykorzystywany jest w leczeniu i zapobieganiu takich schorzeń, jak:

  • astma – badania dowodzą, że olejek z czarnuszki działa korzystnie na układ oddechowy i może być pomocny w łagodzeniu ataków astmy, odpowiednia dawka powinna być jednak ustalona przez lekarza;
  • spadek odporności – systematyczne spożywanie oleju z czarnuszki wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego i zwiększa liczbę komórek odpornościowych. W efekcie zmniejsza się wrażliwość organizmu na infekcje;
  • wzdęcia – olejek z czarnuszki łagodzi wzdęcia oraz inne dolegliwości układu pokarmowego;
  • pomaga utrzymać prawidłowe tętno i ciśnienie krwi.

Podobnie jak ziarna, olejek z czarnuszki wykorzystywany jest w leczeniu alergii, cukrzycy czy zwalczaniu pasożytów.

Zobacz też: Witamina C na poprawę odporności – jak działa?

Olej z czarnuszki na skórę – właściwości kosmetyczne


Stosowanie czarnuszki do pielęgnacji skóry może okazać się bardzo korzystne. Olejek z czarnuszki często wykorzystywany jest jako składnik kremów odmładzających, gdyż posiada właściwości przeciwstarzeniowe. Producenci kosmetyków lubią łączyć go z koenzymem Q10 oraz kolagenem dla wzmocnienia efektów.

Sprawdź, jak działa FizzyCollagen – innowacyjny sposób na młodość!

Popularne jest również zastosowanie olejku z czarnuszki na włosy. Produkt stymuluje wzrost kosmyków i ogranicza ich wypadanie.

Olej z czarnuszki – kiedy stosować?

Oprócz celów profilaktycznych, olej z czarnuszki warto stosować:

  • w przypadku stanów zapalnych skóry;
  • w celu nawilżenia skóry;
  • dla odnowy naskórka;
  • aby zmiękczyć skórę;
  • w celu zmniejszenia widoczności lub likwidacji blizn;
  • dla odmłodzenia skóry;
  • w przypadku oparzeń słonecznych;
  • dla wzmocnienia i zmniejszenia ilości wypadanych włosów.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

Ostrożność w zażywaniu oleju z czarnuszki powinny zachować kobiety w ciąży. Nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 3 roku życia. Spożywany w nadmiernych ilościach może doprowadzić do niedociśnienia oraz powodować takie dolegliwości, jak: bóle brzucha, zawroty głowy, swędzenie skóry.

Czarnuszka – opinie

Ze względu na szerokie zastosowanie w lecznictwie, czarnuszka w każdej postaci cieszy się raczej dobrymi opiniami. Nie można jej traktować jako leku, ale jako suplement diety, wspomagający kondycję całego ciała, sprawdza się znakomicie. Znajdziemy ją w sklepach medycznych, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w zwykłych marketach.

Autor: Agnieszka

Trzydziestopięcioletnia żona i matka dwójki aktywnych dzieci.  Schudła 30 kg, po ciąży i zawalczyła o swoje marzenia. Dzisiaj nie tylko wygląda, ale też czuje się lepiej! Metodą prób i błędów doszła do wymarzonej wagi.  Kolejny sukces spotkał ją po tym, jak opowiedziała swoją historię na swoim blogu. Teraz nie tylko jej pasją jest aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie, ale też recenzowanie suplementów diety i dawanie porad w tej kwestii.

Zobacz wysztkie posty autora Agnieszka →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.