Imbir, czyli rozgrzewające odchudzanie!

Imbir od wielu lat jest znany jako środek o wielu właściwościach. Z tego powodu już od stuleci znalazł zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości. Występuje w różnych odmianach, a swoją popularność zyskał dzięki licznym właściwościom leczniczym, ale także walorom smakowym.

Imbir i jego unikalna formuła

Korzeń imbiru zalety lecznicze zawdzięcza takim składnikom odżywczym jak białko, tłuszcze, żelazo, wapno, magnez, zingiberol, a także dzięki charakterystycznym związkom fenylowym: shogaol, gingerol oraz zinferol.

Imbir – Zastosowanie

Wprowadzenie imbiru do naszej diety może być bardzo wartościowe. Przyśpieszy procesy metaboliczne, co pozytywnie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej. Wykazuje także działanie:

  • Rozgrzewające – Dlatego świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty w okresie chłodów.
  • Antybakteryjne – Świetnie sprawdzi się w przypadku przeróżnych infekcji, a także trądziku różowatego.
  • Antyzapalne – Łagodzi objawy wirusowe, bakteryjne, poprawia krążenie krwi, pobudza pracę serca.
  • Antyoksydacyjne – Zmniejsza niebezpieczeństwo pojawienia się nowotworu, za sprawą antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, powodujące guzy, mutacje i starzenie się komórek.
  • Rozkurczające – Bez problemowo poradzi sobie z bólami menstruacyjnymi, co jest ciekawym faktem dla kobiet.
  • Przywracające koncentrację – Poprawia wydajność umysłową.
  • Wspomagające układ trawienny – Zwalcza mdłości i zgagę, a także chroni żołądek oraz wątrobę.
  • Oczyszczające – Ma działanie detoksykacyjne, a więc usuwa wszelkie szkodliwe produkty przemiany materii.
  • Stabilizujące poziom cholesterolu.
  • Przeciwzakrzepowe – Pobudza krążenie krwi.
  • Wspomagające okres odchudzania, dzięki właściwościom detoksykacyjnym, regulującym gromadzenie się wody w organizmie, a także zwalczającym cellulit wodny.
  • Przeciwbólowe – Z tego powodu poleca się stosowanie go osobom z dolegliwościami artretyzmu i boleści stawowych. Dodawany jest coraz częściej jako składnik maści oraz leków przeciwbólowych, ale można go kupić i przykładać sam w obolałe partie ciała. Pomoże również na nieustanne i uporczywe migreny.
  • Odkażające – Dlatego imbir marynowany jest chętnie podawany z zestawami sushi. Ma za zadanie w tym przypadku odkazić z bakterii, które mogą się znajdować w surowych rybach.
  • Łagodzące wzdęcia i zaparcia.
  • Usprawniające libido – Jest afrodyzjakiem. Z tego względu polecany jest małżeństwom i parom, które planują potomstwo w najbliższym czasie, a także mężczyznom w podeszłym wieku.

Imbir – Jak go stosować?

  • Imbir cieszy się dużą popularnością jako przyprawa do różnych zup i mięs, a także jako składnik herbat rozgrzewających. Taki napar z dodatkiem imbiru świetnie poradzi sobie z przeziębieniem, grypom czy infekcjami. Aby zneutralizować jego ostry smak można dodać odrobinę cukru z brzozy lub miodu, który dodatkowo podkreśli jego właściwości lecznicze.
  • W postaci soku imbirowego dodawany jest do wina grzanego i piwa. Okazję do skosztowania takich wywarów można mieć zwykle zimą w górach lub samemu przygotować.
  • Na przeziębienie możemy zastosować domowe sposoby, w tym imbir. Surowy można obrać, pokroić w plasterki i podłożyć pod językiem. Ssać należy tak długo, aż ustąpi jego odkażające działanie, po czym wyrzucić i wziąć następny plasterek. Jest to świetna alternatywa do zwalczania infekcji gardła oraz górnych dróg oddechowych.
  • Jeśli nie przeszkadza nam jego ostry i bardzo intensywny smak czy zapach można postąpić podobnie z kandyzowanym imbirem. Jest on nieco łagodniejszy, ususzony i słodki, a więc jest on polecany w szczególności dla dzieci, które są wrażliwe na tego typu domowe sposoby zapobiegania infekcjom, ze względu na specyficzny smak oraz zapach. Jest on już w dużej mierze przetworzony, dlatego stracił wiele ze swoich naturalnych właściwości. Najskuteczniejszy jest dlatego surowy imbir, a suszony sprawdzić się może najlepiej jako zdrowa przekąska.
  • Pojawia się jako składnik do wielu soków, ciast, gruszek, jabłek i innych owoców. Jednocześnie podkreśla ich walory smakowe zwłaszcza porą jesienną i zimową.
  • Jest idealną opcją dla osób pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Zawiera liczne związki fenylowe, które są termogenikami, usprawniającymi spalanie tłuszczów oraz metabolizmu. Efektem tego jest prawidłowe wypróżnianie się oraz wzmocnienie wszystkich mięśni gładkich.
  • Imbir oraz składniki zawarte w nim wykazują działanie stabilizujące poziom leptyny, czyli hormonu odpowiadającego za uczucie sytości, dlatego regularne stosowanie go może się przyczynić do stopniowego spadku wagi. Z tego względu osoby, które dbają o swoją sylwetkę oraz zdrowie, a stosują imbir jako suplement diety mają znacznie mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami. Jest to bardzo pomocne dla tych, którzy obecnie są na diecie odchudzającej.
Imbir, czyli rozgrzewające odchudzanie!
5 (100%) 3 votes

Autor: Agnieszka

Trzydziestopięcioletnia żona i matka dwójki aktywnych dzieci.  Schudła 30 kg, po ciąży i zawalczyła o swoje marzenia. Dzisiaj nie tylko wygląda, ale też czuje się lepiej! Metodą prób i błędów doszła do wymarzonej wagi.  Kolejny sukces spotkał ją po tym, jak opowiedziała swoją historię na swoim blogu. Teraz nie tylko jej pasją jest aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie, ale też recenzowanie suplementów diety i dawanie porad w tej kwestii.

Zobacz wysztkie posty autora Agnieszka →

3 Comments on “Imbir, czyli rozgrzewające odchudzanie!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.