Kmin rzymski na odchudzanie – Jaki wpływ na ma na naszą sylwetkę?

Kmin rzymski pochodzi z Egiptu, a więc jest dobrze znaną przyprawą wielu pysznych potraw kuchni arabskiej. Ma on też właściwości lecznicze, co umożliwia sprawniejsze zgubienie zbędnej tkanki tłuszczowej oraz zlikwidować dolegliwości trawienne takie jak biegunka czy zaparcia.

Jest coraz częściej jest kojarzony, a nawet utożsamiany z kminkiem. Są to jednak kompletnie inne przyprawy oraz o innych właściwościach. Z tego powodu nadaje przyprawom pikantnego smaku oraz ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie.

Czym jest kmin rzymski?

Kmin rzymski to roślina jednoroczna, która należy do rodziny selerowatych. Nazwa łacińska brzmi Cuminium cyminum. W naszym kraju popularny jest też pod kilkoma innymi nazwami takimi jak kmin, kumin, kmin egipski, kmin pluskwi.

Kumin rzymski jest rośliną dość smukłą, charakteryzującą się wąską łodygą, która jest wątła i często ugina się pod własnym ciężarem. Jego maksymalna wysokość to pół metra, jednak najczęściej jest to 30-40 cm. Liście kminu przypominają igiełki, są pierzaste oraz składają się z nitkowatych odcinków. Roślina ta wytwarza kwiaty o płatkach w kolorze białym, czarowanym czy różowym. Są zebrane w baldach złożone z pokrywami cechujące rośliny z rodziny selerowatych – na szypułkach baldachów I rzędu znajdują się baldachy II rzędu (tzw. baldaszki).

Najważniejsza oraz nadająca się do jedzenia część kminu rzymskiego to owoce w postaci podwójnej rozłupni, rozdzielającej się na dwie rozłupki – jednej wewnątrz, gdzie są nasiona, które wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej oraz gastronomii.

Kmin rzymski ma swoje pochodzenie najprawdopodobniej ze wschodnich obszarów nad Morzem Śródziemnym. W dzisiejszych czasach ta roślina nie jest spotykana w stanie dzikim, dlatego występuje tylko w uprawach. Największe uprawy kuminu są prowadzone na terenach Indii, Chin, Uzbekistanie, Turcji, Maroku, Syrii, Chile, Meksyku, a także w nielicznych krajach europejskich. W naszym kraju uprawiany jest naprawdę rzadko, bo nie wykazuje wystarczającej odporności na niskie temperatury.\

Zobacz też: Ranking spalaczy tłuszczu

Kmin rzymski – właściwości prozdrowotne oraz zastosowanie

Nasiona kminu rzymskiego wspierają likwidowanie wzdęć i kolek. Charakteryzuje je działanie wiatropędne, łagodzące niestrawność oraz pobudzające żołądek do wydzielania soków trawiennych. Załagodzą też biegunki oraz zadziałają przeciwwrzodowo. Mogą być z powodzeniem stosowane we wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego oraz profilaktyce chorób z tym związanych.

Kmin rzymski ma też właściwości przeciwwirusowe, działa moczopędnie, oczyszczająco, na drogi moczowe oraz napotnie. Z tego względu mogą go stosować osoby z problemem układu moczowego, ale również przy przeziębieniach, dzięki czemu można pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń z organizmu. Roślina i jej działanie umożliwia pozbycie się tym samym infekcji oraz ma działanie przeciwalergiczne.

Owoce oraz ziele kuminu znacznie pobudzają do pracy serce, oraz układ oddechowy. Wzmacniają wszystkie naczynia krwionośne, zmniejszając lepkość czerwonych krwinek, czyli erytrocytów, a także ochraniając wątrobę. Jest to największe laboratorium chemiczne w ludzkim ciele, którego właściwa praca wspomaga cały organizm. Kobiety chętnie stosują kmin rzymski, aby uregulować miesiączki.

Można wykorzystać roślinę leczniczo. Należy wtedy przyrządzić napar z łyżeczki nasion, które będą zalane szklanką wrzątku. Po 10-minutowym parzeniu pod przykryciem ostudzony napar można odcedzić, a następnie wypić. Polecam też napar z czystka, o którym pisałam tutaj.

Kumin znajduje najczęściej zastosowanie jako przyprawa. Jest to bardzo ważny składnik curry, a także wielu potraw kuchni orientalnej. Zmielony z solą, pieprzem chętnie jest wykorzystywany jako marynata do mięsa. Pasuje do gulaszu, dań kuchni meksykańskiej, ale też do ciężkich potraw np. Bigosu.

Kmin rzymski a odchudzanie

Eksperci z Iranu przeprowadzili pewny eksperyment. Jego wyniki dowodzą, że popularny kmin rzymski stanowi niesamowity środek na odchudzanie. Do badania zaproszono 88 osób, które zmagają się z nadwagą i otyłością. Podczas trzymiesięcznej próby badani musieli spożywać ograniczoną liczbę kalorii dziennie, dlatego zredukowano dzienną podaż aż o 500 kcal. Osoby te przez cały czas były jednak pod nadzorem specjalistów, jakimi byli dietetycy. Badacze tego eksperymentu stworzyli dwie grupy. Jedna z nich spożywała jedną łyżeczkę dziennie sproszkowanego kminu rzymskiego, który był dodatkiem do potraw. Druga grupa stanowiła grupę kontrolną.

Trzymiesięczne badanie irańskich badaczy pokazało, że osoby, które codziennie spożywają kmin rzymski straciły ponad kilogram więcej od tych, którzy nie dodawali kuminu do posiłków. Z tego powodu odnotowano u nich też znacznie większy spadek masy ciała i tkanki tłuszczowej (14,6%), podczas gdy ubytek u pozostałych wyniósł ledwie 4,9%.

Kmin rzymski zadziała też na trójglicerydy oraz poziom złego cholesterolu. U osób, które spożywają przyprawę odnotowano spadek poziomu trójglicerydów o 23 punkty, a u pozostałych zaledwie 5 punktów. Jest to bardzo istotne, ponieważ taka nadwyżka w organizmie powinna doprowadzić do chorób układu krążenia, cukrzycy typu II, otyłości, miażdżycy oraz zawału serca.

Czytaj też: Najlepsze tabletki na odchudzanie

Kmin rzymski na odchudzanie – Jaki wpływ na ma na naszą sylwetkę?
Rate this post

Autor: Agnieszka

Trzydziestopięcioletnia żona i matka dwójki aktywnych dzieci.  Schudła 30 kg, po ciąży i zawalczyła o swoje marzenia. Dzisiaj nie tylko wygląda, ale też czuje się lepiej! Metodą prób i błędów doszła do wymarzonej wagi.  Kolejny sukces spotkał ją po tym, jak opowiedziała swoją historię na swoim blogu. Teraz nie tylko jej pasją jest aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie, ale też recenzowanie suplementów diety i dawanie porad w tej kwestii.

Zobacz wysztkie posty autora Agnieszka →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.