Kozieradka – właściwości i zastosowanie

Kozieradka znana jest z wielu właściwości zdrowotnych, co sprawiło, że znalazła zastosowanie w lecznictwie, kuchni i kosmetyce. Stanowi doskonały sposób na wzmocnienie włosów i zapobiega ich wypadaniu. Nie są to jednak jedyne zalety kozieradki. Roślina ta ma wiele aktywnych biologicznie substancji, które wspomogą nasze zdrowie i urodę. Czym jest kozieradka, jak działa na nasz organizm i dlaczego warto ją stosować?

Kozieradka – co to jest?

Kozieradka jest rośliną, wywodzącą się z Azji i Europy Wschodniej. Znana jest także pod nazwą „boża trawka” , „greckie siano” i „grecka kończyna”. Właściwości kozieradki doceniane były już wieki temu, co sprawiło, że stanowiła jeden ze składników leczniczych medycyny azjatyckiej. Główną częścią rośliny, wykorzystywaną w celach zdrowotnych są nasiona. Charakteryzują się kształtem czworościanu lub rombu i osiągają długość do 5 mm oraz szerokość do 3 mm.

Kozieradka to roślina, która okazuje się przydatna w leczeniu wielu schorzeń. Znana jest z właściwości wzmacniających włosy, ale stosuje się ją również w celu poprawy narządu wzroku czy do obniżenia poziomu cukru we krwi. Jest to jedna z najcenniejszych roślin na świecie, w Polsce uprawiana jest jako roślina paszowa.

Co znajduje się w kozieradce? Skład

Skład kozieradki jest bardzo ciekawy, wiele znajdujących się w niej substancji ma szczególne znaczenie dla naszego zdrowia. Wśród wartości odżywczych, znajdujących się w tej roślinie, warto wyróżnić:

  • związki śluzotwórzcze – chronią błony śluzowe;
  • saponiny steroidowe – charakteryzują się właściwościami wspomagającymi trawienie oraz właściwościami oczyszczającymi organizm; znalazły swoje zastosowanie również w suplementacji dla sportowców;
  • flawonoidy – naturalne przeciwutleniacze;
  • trygonelina – działa pobudzająco;
  • witaminy: C, A, B6, tiamina, kwas foliowy, ryboflawina;
  • minerały – wapń, żelazo, cynk, fosfor, magnez.

Kozieradka – właściwości zdrowotne

Ze względu na swój bogaty skład, kozieradka charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Zawarte w kozieradce substancje śluzowe zapobiegają gwałtownemu wzrostowi glukozy we krwi po posiłku. Kleik stworzony z nasion kozieradki zalecany jest w diecie osób z cukrzycą. Co więcej, te same nasiona hamują rozkład węglowodanów, a tym samym redukują poziom glukozy w moczu. W składzie kozieradki znajdziemy także 4-hydroksyizoleucynę, zwiększającą wydzielanie insuliny komórek wysepek Langerhansa. Zawarte w bożej trawce polifenole charakteryzują się właściwościami zwiększającymi wrażliwość tkanek na insulinę.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Kolejne zdrowotne działanie kozieradki, które przyda się osobom, cierpiącym na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Kozieradka pomaga ten poziom obniżyć, dzięki zwartym w niej saponinom steroidowym, które nasilają metabolizm cholesterolu i przyspieszają jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Na tym jednak ich działanie się nie kończy. Sopaniny steroidowe usprawniają również procesy wydalania tych kwasów oraz wchłaniania związków tłuszczowych. To sprawia, że poziom cholesterolu się obniża. Takie działanie kozieradki zapobiega również powstawaniu miażdżycy i chorób serca. W profilaktyce pomaga zawarta w roślinie niacyna.

Leczenie hemoroidów

Kozieradka jest źródłem flawonoidów, które uszczelniają naczynia krwionośne. Dzięki tym właściwościom roślina ta okazuje się przydatna w leczeniu żylaków odbytu.

Działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze

Wyciąg z kozieradki ma działanie podobne do antybiotyku. Jest skuteczny w zwalczaniu bakterii e-coli, gronkowca złocistego, pałeczek zapalenia płuc, salmonelli czy dwoinek rzeżączki. Wodne roztwory stworzone z rośliny wykazują działanie przeciwgrzybicze.

Pomoc w walce z siniakami

Kozieradka wykorzystywana jest w leczeniu stanów zapalnych skóry. Okłady z rośliny działają łagodząco, zmiękczają i redukują obrzęki.

Działanie kozieradki na układ pokarmowy człowieka

Nasiona kozieradki pomagają utrzymać w zdrowiu nasz układ pokarmowy. Ze względu na szerokie właściwości, pomagają uporać się różnymi dolegliwościami, pochodzącymi z tej części naszego ciała.

Wrzody żołądka


Zawarte w kozieradce polisacharydy pokrywają błonę śluzową żołądka warstwą ochronną, która zapobiega dostawaniu się do niej czynników chorobotwórczych. Dzięki temu obrzęk błony śluzowej się zmniejsza, a dolegliwości bólowe stają się mniej dokuczliwe.

Regulacja pracy jelit

Dzięki właściwościom wspomagającym procesy trawienne kozieradka wykorzystywana jest w leczeniu takich chorób, jak: dyspepsja czy choroby wątroby oraz wspomniane wcześniej wrzody. Nasiona rośliny zwiększają wydzielanie soku żołądkowego oraz trzustkowego, a także stymulują produkcję śliny. Spora zawartość błonnika zawarta w nasionach przyspiesza trawienie i reguluje pracę jelit. Kozieradka stosowana jest także w celu poprawy apetytu u dzieci i dorosłych.

Czytaj też: Młody zielony jęczmień – naturalny sposób na odchudzanie

Leczenie pasożytów układu pokarmowego

Kozieradkę znajdziemy w wielu preparat zwalczających pasożyty układu pokarmowego. Główną rolę w walce z pasożytami pełnią nasiona rośliny.

Ochrona wątroby

Kozieradkę stosować można profilaktycznie. Działanie jej nasion porównywane jest do działania silmaryny, która dobrze wpływa na funkcjonowanie wątroby. Kozieradka działa oczyszczająco, zwalcza toksyny i hamuje procesy włóknienia komórek.

Kozieradka w leczeniu raka jelita grubego

Jednym z mniej znanych składników kozieradki jest diosgenina, stymulująca śmierć komórek HT-29. Są to komórki odpowiedzialne za powstawanie raka jelita grubego.


Zastosowanie kozieradki w kosmetyce

Już wcześniej wspomniałam, że kozieradka znana jest ze swoich właściwości wzmacniających włosy. To spowodowało, że stała się jednym z powszechnie wykorzystywanych składników szamponów oraz odżywek do włosów. Nie jest to jednak jej jedyna zaleta w poprawie urody. Kozieradka znajduje swoje miejsce także w produktach do pielęgnacji cery. Jej skuteczność została udowodniona w poprawie kondycji skóry trądzikowej i atopowej.

Kozieradka w suplementach dla sportowców

Kozieradka często pojawia się jako składnik suplementów redukcyjnych lub suplementów na masę. Wspomaga procesy spalania tkanki tłuszczowej, bierze również udział w produkcji testosteronu. Połączona z innymi składnikami, które korzystnie działają na budowę i regenerację mięśni, znalazła swoje miejsce w diecie sportowców.

Kozieradka – zastosowanie w kuchni

W Azji nasiona kozieradki w postaci sproszkowanej stanowią jedną z cenniejszych przyprawy wykorzystywanych w kuchni. Ich smak charakteryzuje się lekką, specyficzną goryczką, która nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego warto wiedzieć, że po uprażeniu gorzki smak znika. Świeże liście kozieradki można wykorzystać jako składnik sałatek, sosów lub potraw z ryżem czy kaszą.

Kozieradka – stosowanie z innymi lekami

Warto wiedzieć, że kozieradka, podobnie jak wiele innych ziół (szałwia, rumianek dziurawiec, ekstrakt z papai, żeń-szeń, miłorząb japoński, czystek) może zakłócać działanie leków przeciwzakrzepowych, a więc osoby, które je stosują, powinny jej unikać.

Autor: Agnieszka

Trzydziestopięcioletnia żona i matka dwójki aktywnych dzieci.  Schudła 30 kg, po ciąży i zawalczyła o swoje marzenia. Dzisiaj nie tylko wygląda, ale też czuje się lepiej! Metodą prób i błędów doszła do wymarzonej wagi.  Kolejny sukces spotkał ją po tym, jak opowiedziała swoją historię na swoim blogu. Teraz nie tylko jej pasją jest aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie, ale też recenzowanie suplementów diety i dawanie porad w tej kwestii.

Zobacz wysztkie posty autora Agnieszka →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.