Kurkuma na odchudzanie – naturalna przyprawa sprzymierzeńcem w redukcji!

Kurkuma jest jedną z najlepszych przypraw pod względem prozdrowotnego działania. Występuje także pod nazwą szafran indyjski i ostryż długi. Kurkuma zawiera też znaczną ilość antyoksydantów takich jak kurkuminy. Jakie są najcenniejsze właściwości kurkumy, na które trzeba oraz warto zwrócić uwagę? Odpowiedz na to pytanie oraz jak stosować kurkumę w swojej diecie znajdziesz w poniższym tekście. Zapraszam do lektury!

Kurkuma i jej właściwości lecznicze

Uzyskiwana jest z kłącza ostryżu długiego i charakteryzuje ją bardzo głęboka bursztynowa barwa, a także specyficzny korzenny zapach oraz smak. Kurkuma jako przyprawa coraz częściej występuje w kuchni wschodniej, ale jest unikalna, dlatego można ją zastosować do praktycznie każdego dania. Kurkuma bogata jest nie tylko w walory smakowe, ale również we właściwości lecznicze. Cechują ją także działanie zwalczające wszelkie stany zapalne, a także antybakteryjne. Z tego względu eliminuje wszystkie grzyby, bakterie i ewentualne wirusy zamieszkujące nasz organizm, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie systemu odpornościowego.

  • Kurkuma słynie też z korzystnego działania chroniącego wątrobę i drogi żółciowe. Pokazuje również działanie żółciopędne i żółciotwórcze, co umożliwia detoksykację tych organów. Chroni także tamte komórki, co jest niezbędne w stanach zapalenia lub uszkodzenia wątroby.
  • Kurkuma wspomaga także funkcjonowanie trzustki i reguluje procesy trawienia pokarmów. Zapobiega to nieprzyjemnym problemom związanym z układem pokarmowym. Wysokie stężenie antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy powoduje, że zwalczane zostają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się komórek, ich uszkodzenia czy mutacje. Z tego powodu kurkuma ma również działanie zapobiegające nowotworom.
  • Zastosowanie kurkumy w swojej diecie zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera. Wspiera w regulacji odpowiedniego poziomu cholesterolu, działając korzystnie na kondycję stawów. Ma też świetne działanie na skórę. Regularne stosowanie może wyleczyć stany trądzikowe i przebarwienia.
  • Woda z kurkumą w postaci pasty przyśpiesza procesy regeneracyjne oraz czas gojenia ran. Wspierać będzie także w problemach takich jak częste wysypki i łuszczyca.

Kurkuma i jej właściwości odchudzające

 

 Kurkuma należy do najefektywniejszych sposobów naturalnego pobudzania metabolizmu, co przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej. Jako przyprawa nie tylko usprawni przemianę materii, ale także zadziała detoksykacyjne, czyli oczyszczająco na organizm. Pobudzi procesy trawienia pokarmów, a przede wszystkim zapobiegnie magazynowaniu się niepotrzebnej masy tłuszczowej. Wspomoże spalanie również tej już odłożonej. Ciekawą właściwością zwłaszcza dla cukrzyków może być fakt, że stosowanie kurkumy w swoim jadłospisie przyczyni się to do regulacji poziomu glukozy we krwi i zapobiegnie jej gwałtownym spadkom oraz skokom. Przeciwdziała to w dużej mierze napadom nieposkromionego apetytu, który utrudnia prowadzenie zdrowego trybu życia i demotywuje w osiąganiu wymarzonej sylwetki.

 

Zastosowanie kurkumy w kuchni

Jak stosować kurkumę? Kiedy będzie miała działanie odchudzające oraz oczyszczającego organizm ze szkodliwych substancji, oraz zbędnych produktów przemiany materii? Kurkuma pita na czczo, rozcieńczona ze szklanką ciepłej wody, świetnie podkręci metabolizm. Należy tutaj użyć mniej niż połowę łyżeczki, by smak takiej mieszanki nie był zbyt intensywny. Dodać do niej warto też cytrynę lub nieco imbiru startego na tarce albo w postaci sproszkowanej, co dodatkowo spotęguje działanie napoju. Kurkumę jako przyprawę dobrze jest też wykorzystywać w sałatkach i koktajlach warzywno-owocowych, które pojawiają się w diecie Dąbrowskiej.

Najwięcej leczniczych atrybutów kurkumy dostarczymy naszemu organizmowi poprzez dodawanie go do przeróżnych posiłków. Kurkuma w formie przyprawy jest raczej pozbawiona smaku, co może być zaletą. Kurkuma idealnie sprawdzi się w każdym daniu. Osobiście używam kurkumy w potrawach warzywnych, zupach, farszach, pastach, do mięs, kasz, ryżu oraz makaronów pełnoziarnistych.

Kurkuma na odchudzanie – naturalna przyprawa sprzymierzeńcem w redukcji!
5 (100%) 1 vote

Autor: Agnieszka

Trzydziestopięcioletnia żona i matka dwójki aktywnych dzieci.  Schudła 30 kg, po ciąży i zawalczyła o swoje marzenia. Dzisiaj nie tylko wygląda, ale też czuje się lepiej! Metodą prób i błędów doszła do wymarzonej wagi.  Kolejny sukces spotkał ją po tym, jak opowiedziała swoją historię na swoim blogu. Teraz nie tylko jej pasją jest aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie, ale też recenzowanie suplementów diety i dawanie porad w tej kwestii.

Zobacz wysztkie posty autora Agnieszka →

3 Comments on “Kurkuma na odchudzanie – naturalna przyprawa sprzymierzeńcem w redukcji!”

  1. Ja robię sobie taką mieszankę kurkuma i miód z ciepłą wodą i piję na czczo , w ciągu miesiąca schudłam 3 kg 😉

  2. Agnieszko ja kurkumę dodaje do przepisu na obiad, który podałaś w artykułe dieta 1700 kalorii, świetnie smakuje z kurczakiem ^^

  3. Kurkumę używam do potrawki czasem jak nie mam curry 😉 zawsze moj maz narzeka ze mu smierdzi chińskim jedzeniem haha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.