Najskuteczniejsza dieta odchudzająca. Przetestowałam i polecam!

Odpowiednio dobrana i dobrze zbilansowana dieta, będzie odchudzającym sposobem na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Zmiany nawyków żywieniowych są nieodłącznym elementem procesu utraty tkanki tłuszczowej, ale w wielu przypadkach nie są one tak drastyczne, jak wielu osobom się wydaje. W trakcie kuracji odtłuszczającej wcale nie trzeba odżywiać się sami warzywami czy wykluczać cukier. W tym artykule przedstawię wam dietę, dzięki której chudniesz stosunkowo szybko, a rezultaty będą długotrwałe i przede wszystkim bez efektu jojo. Stosując moje porady w swoim życiu, pozwolisz sobie wreszcie na mniejszy rozmiar ubrań oraz bezproblemowe zakupy.

Dieta odchudzająca – wskazówki

Skuteczny jadłospis odchudzający to taki, który przyczynia się do regularnego spadku wagi w umiarkowanym tempie. Dzięki temu zachowasz zdrowie i unikniesz rozstępów. Z tego powodu zaleca się ułożenie diety o niższym bilansie kalorycznym niż nasze zapotrzebowanie. Istotną kwestią jest, aby nie obcinać kalorii zbyt radykalnie, ponieważ może to prowadzić do spowolnienia metabolizmu.

Jeśli jednak dojdzie do takiej sytuacji, polecam przeczytać: Jak przyśpieszyć metabolizm?

Plan żywieniowy musi być zróżnicowany o różne produkty spożywcze i dostarczać odpowiednie porcje, abyśmy nie chodzili głodni, a w najgorszym wypadku rzucali się na lodówkę.

Dania muszą być przede wszystkim smaczne, sycące i różnorodne. Jadłospis odchudzający, z którego nie czerpiemy satysfakcji, może powodować głód i apetyt. Następstwem tego pojawiają się myśli o jedzeniu słodkim, przetworzonym lub fast foodach, co zagraża zniechęceniem się oraz powrotem do starych nawyków żywieniowych.

Dieta odchudzająca – zasada skuteczności

Jest nią wyeliminowanie z diety jedzenia, prowadzącego do magazynowania zbędnej tkanki tłuszczowej. Są to przeważnie pokarmy o dużej zawartości cukrów prostych, białej mąki i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które szczególnie zagrażają naszej sylwetce. Zamiast tego proponuję wprowadzenie zdrowych zamienników.

Należy też zadbać o jak najlepsze rozplanowanie jadłospisu i dbanie o regularność oraz wartość odżywczą posiłków. Do przyśpieszenia metabolizmu będziesz musiał postarać się jeść 5 posiłków dziennie, najlepiej co 3 godziny. Dla nieco bardziej zapracowanych jest dostępna jeszcze opcja: jedz co 4 godziny i 4 posiłki dziennie. Przeważnie staram się jeść posiłki z trzygodzinnym odstępem czasu, jednak jesteśmy tylko ludźmi i z braku czasu lub lenistwa czasem sama stosuję drugą alternatywę w swoim życiu.

Trzeba się wyzbyć dojadania po kimś, deserów po obiedzie, kawy z bitą śmietaną. Niezmiernie ważna jest tutaj równowaga. Potraktujmy nasz organizm jak małe dziecko, dla którego rodzic chce jak najlepiej. Słodycze są niezdrowe, ale można pozwolić sobie na ciasto w niedzielę lub okazyjne jedzenie na ważnej uroczystości. Na weselach wyznaję zasadę jeden posiłek na godzinę. W ten sposób nie odmawiam sobie przyjemności, ale nie narażam się na rolę zbyt surowego rodzica. Jest to więc dbanie o zdrowie nie tylko fizycznie, ale też psychiczne. Poza tym na restrykcyjnej diecie nie da się wytrwać zbyt długo.

Zmieniając swoje nawyki żywieniowe staraj się polubić pewne zmiany. Ważne jest to, aby stało się to częścią Twojego życia. Ja nie wyobrażam sobie jeść białego pieczywa. Spożywając tylko pełnoziarniste jestem w stanie uzyskać uczucie sytości, ponieważ ma znacznie większą ilość błonnika pokarmowego. Moje zmiany wprowadziłam w następujących produktach:

  • Tłuste mięso – Mięso z piersi kurczaka, indyka, polędwica, szynka wieprzowa oraz ryby
  • Konserwy, kiełbasa, boczek, pasztety – wędliny chude, polędwica i szybka drobiowa, wieprzowa, indycza lub kiełbasa drobiowa
  • Pełne mleko i tłuste sery – sery twarogowe, mozzarella w wersji light, jednak zawsze czytaj etykiety z tyłu opakowania, mleko 1,5% lub 2% oraz produkty roślinne: mleczko kokosowe albo migdałowe.
  • Oleje i tłuszcz – Ogranicz ich spożycie. Wybieraj olej kokosowy, lniany lub oliwę z oliwek, zamiast masła i margaryny. Niech dzienne ich spożycie nie przekracza 20 g.
  • Pierogi, makaron, kopytka – Kluski lane na mleku z mąki pełnoziarnistej, makaron pełnoziarnisty
  • Fast Food – Slow food. Zamiast kupić gotowego hamburgera, przygotuj domową wersję takiej kanapki. Wykorzystaj pełnoziarnistą bułkę, sos bez konserwantów, chude mięso i świeże warzywa. Pokrój ziemniaki polej na nie trochę oliwy. Zapiecz w piekarniku i ciesz się posiłkiem, który zawiera co najmniej 300 kalorii mniej niż gotowa wersja.
  • Śmietana – Jogurt naturalny
  • Snacki, paluszki, chipsy, przekąski i słodycze – frytki warzywne maczane dietetycznym dipie, orzechy, migdały, musli, pestki dyni, chipsy owocowe, suszone, ale niekandyzowane owoce.
  • Ciastka – dietetyczne odpowiedniki, które przygotujesz z płatków owsianych, zbożowych, rodzynków, miodu, cukru z brzozy, orzechów, otrąb, kaszy jaglanej, kakao, bananów.
  • Ciasta – kruche ciasto z mąki pełnoziarnistej, ciasto marchewkowe, ciasto z mąki kokosowej. Sycące ciasta wykonasz z użyciem fasoli czerwonej oraz białka.
  • Biały cukier – zamień na miód, ksylitol, erytrol bądź cukier brązowy.
  • Ketchup, gotowe sosy – koncentrat pomidorowy, sosy na bazie jogurtu naturalnego.
  • Słodkie, gazowanej napoje, alkohole – woda mineralna, zielona i owocowa herbata, napary ziołowe, najlepiej bez dodatku cukru.

Dieta odchudzająca – W jaki sposób jeść?

  • Dieta, która nie doprowadzi nas do efektu jojo musi być racjonalna. Dlatego nie zaleca się obcinać dostarczanych kalorii niż 400-600 z dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Nasuwa się tutaj pewna myśl: Skąd mam wiedzieć, jakie jest moje zapotrzebowanie kaloryczne? Łatwo je wyliczyć za pomocą specjalnych kalkulatorów dostępnych na wielu stronach internetowych. Obliczymy w ten sposób wartość swojego zapotrzebowania kalorycznego względem takich czynników jak: płeć, wiek, wzrost, aktywność fizyczna. Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie dla kobiet to 2000, 2200, 2500 kcal, w zależności od tego, jak bardzo aktywny tryb życia one prowadzą. Dla mężczyzn jest średnio o 500 kalorii wyższe.
  • Ograniczenie spożywanych porcji, a tym samym kalorii dostarczanych organizmowi to bardzo istotna kwestia. Ważna jest także tutaj zdolność do odpowiedniego komponowania posiłków, dzięki której zachowamy prawidłową podaż węglowodanów, białek oraz tłuszczy.
  • Zdrowy organizm podczas takiej diety powinien funkcjonować tak, by nie dochodziło do zbyt gwałtownych skoków cukru, problemów z trawieniem i spowolnienia metabolizmu.
  • Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien zawierać najpotrzebniejsze wartości odżywcze. W ten sposób zapobiegniemy napadom głodu w ciągu dnia. Najlepiej zawrzeć w nim błonnik pokarmowy, białko, warzywa lub owoce. Podczas przygotowywania obiadów powinny przeważać warzywa. Doskonale sycą i zawierają mało kalorii, co wspomoże cały proces odchudzania. Najlepiej, aby zajmowały one ok. połowy talerza, a drugie pól kasza, ryż lub ziemniaki i chude mięso.
  • Do kolacji dodawaj produkty białkowe, warzywne, nieduża ilość węglowodanów, jajka, twarożki, pasty rybne, warzywne, sałatki.
  • Na drugie śniadanie i podwieczorek chętnie wybieram lekkie sałatki, deistyczne przekąski, koktajle i musy owocowo-warzywne.

Z takim podejściem na pewno uda Ci się zejść z wagi. Dla ułatwienia Ci decyzji o zmianie swojego stylu odżywiania wstawiam przykładowy jadłospis.

Dieta – 1700 kalorii

Śniadanie – Jogurtowe placuszki z czereśniami

  • Jogurt naturalny 100 g (0,7 opak. po 150 g),
  • Mąka pszenna 70 g (7 płaskich łyżek),
  • Jaja kurze 60 g (1 szt.),
  • Czereśnie 45 g (0,6 garści),
  • Miód pszczeli 5 g (1 łyżeczka).

Sposób przygotowania:

Do miski wlej jogurt naturalny i miód oraz wbij jajko.
Stopniowo dodawaj mąkę ze szczyptą soli i miksuj całość.
Smaż placuszki około 2 minut z każdej strony aż się zarumienią.
Podawaj z pokrojonymi czereśniami bez pestek.

II Śniadanie – Maślanka z musli i bananem

  • Maślanka naturalna 165 g (¾ szkl.),
  • Musli 30 g (3 łyżki),
  • Banan 90 g (0,5 średniej szt.)

Sposób przygotowania:

Banana obierz i pokrój w plasterki.
Wymieszaj wszystkie składniki.

Obiad – mięso z kurczaka z curry, ananasem i papryką

  • Mięso z piersi kurczaka 125 g,
  • Ryż brązowy 90 g (6 łyżek),
  • Ananas świeży lub z puszki 90 g (3 plastry),
  • Papryka 120 g (½ szt.),
  • Cebula 30 g (0,3 szt.),
  • Czosnek 7 g (1 ząbek),
  • Olej 5 g (1 łyżeczka).
  • Przyprawy 2 g (1 szczypta)

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w paski.
Paprykę ananasa i cebulę pokrój w kostkę.
Podsmaż delikatnie kurczaka na oleju, a następnie dodaj curry, imbir, pokrojone w kostkę warzywa i posiekany czosnek.
Po kilku minutach dodaj ananasa. Duś jeszcze przez 7-8 minut.
Podawaj z ugotowanym ryżem.

Przekąska – Bakaliowy deser z mandarynką

  • Mandarynka 60 g (1 szt.),
  • Orzechy 12 g
  • Rodzynki 15 g (1 łyżka),
  • Miód pszczeli 5 g (1 łyżeczka).
  • Jogurt naturalny 45 g (0,3 opak. po 150 g)

Sposób przygotowania:

Mandarynkę obierz i podziel na kawałki.
Orzechy posiekaj.
Wymieszaj rodzynki mandarynkę, orzechy i jogurt.
Polej miodem.

Kolacja – Tosty warzywne z mozzarellą

  • Cukinia 60 g (¼ szt.),
  • Pomidor 65 g (½ średniej szt.),
  • Cebula 20 g (0,2 szt.),
  • Olej 5 g (1 łyżeczka).
  • Pieczywo pełnoziarniste 70 g (2 kromki),
  • Ser mozzarella 40 g (2 plastry),
  • Przyprawy 2 g (1 szczypta)

Sposób przygotowania:

Cebulę, pomidora i cukinię wrzuć na rozgrzany olej.
Przypraw ziołami prowansalskimi.
Podsmażone warzywa umieść na pieczywie.
Na wierzch kanapek połóż mozzarellę i zapiecz w piekarniku.

Czytaj też: Dieta 1500
Najskuteczniejsza dieta odchudzająca. Przetestowałam i polecam!
4.5 (90%) 8 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.