Olej kokosowy – naturalne tłuszcze sposobem na odchudzanie

Z powodu charakterystycznych właściwości zdrowotnych, pielęgnacyjnych, a przede wszystkim wspomagających odchudzanie, olej kokosowy stał się bardzo popularny. Niewątpliwie znajduje swoje zastosowanie zarówno w gastronomii, dietetyce, jak i kosmetyce. Jednak duży niepokój może budzić zawarta w nim znaczna ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie ma się jednak czego obawiać, ponieważ budowa ich nie jest tak szkodliwa, jak w przypadku tłuszczy zwierzęcych. Żadna osoba rozsądna nie będzie spożywała oleju kokosowego w nadmiarze, a więc niewielka ilość kwasów MCT nie ma działania niepożądanego na nasz organizm.

Olej kokosowy nierafinowany i rafinowany

Występuje także pod nazwą tłuszcz kokosowy albo masło kokosowe i nie jest to olej palmowy. Tłuszcz kokosowy powstaje z tłoczenia kopry, czyli miąższu owoców palmy kokosowej, a drugi z miąższu olejowca gwinejskiego. Obecnie rynek oferuje dwa typy oleju kokosowego: rafinowany i nierafinowany. Ten pierwszy uzyskiwany jest w procesie rafinacji i poddawany jest działaniu wysokich temperatur, przez co traci wiele niezbędnych właściwości zdrowotnych. Jego zaletą może być to, że jest dłużej przydatny do spożycia i ma wyższą temperaturę dymienia. Wadą jest brak specyficznego kokosowego aromatu czy wielu atrybutów dla zdrowia.

Olej kokosowy nierafinowany jest tłoczony na zimno, charakteryzuje go specyficzny smak oraz zapach. Jest zdecydowanie lepszą alternatywą pod względem cennych wartości odżywczych. Zdaniem ekspertów nie tylko jego właściwe stosowanie nie powoduje przyrostu masy tłuszczowej, ale wspomaga procesy metaboliczne. Z tego względu jego cena jest większa niż w przypadku oleju rafinowanego. Stosuje się go do pieczenia i smażenia, ale także w kosmetyce. Jego szerokie zastosowanie sprawia, że nawilża oraz odżywia włosy, a jednocześnie jest świetnym lekiem na rozmaite stany zapalne skóry. Rafinowanie oleju nie pozbawia całkowicie wartości odżywczych tego produktu, jednak powoduje znaczne zmniejszenie ich ilości.

Olej kokosowy i jego właściwości prozdrowotne

  • O bardzo cenionych atrybutach zdrowotnych oleju kokosowego decyduje niepowtarzalna formuła, a tym samym obecność kwasu laurynowego oraz kaprylowego, które wykazują korzystne działanie zewnętrzne oraz wewnętrzne, co potwierdziły ostatnie badania naukowe. W oleju z owoców palmy kokosowej możemy znaleźć witaminę K, witaminę E, zwaną witaminą młodości, a także minerały takie jak cynk, wapń i żelazo.
  • Unikalne połączenie tych kwasów tłuszczowych nasyconych średniołańcuchowych, które mają odmienne właściwości od tłuszczów zwierzęcych oraz kwasów jedno i wielonasyconych sprawia, że znacznie lepsza jest absorpcja wszelkiego rodzaju substancji odżywczych. Z tego względu cały układ pokarmowy, wątroba, woreczek żółciowy, a również trzustka są mniej obciążone.
  • Zastosowanie oleju kokosowego w swojej diecie znacznie pomaga wyregulować metabolizm oraz poziom glukozy we krwi, dlatego dostarcza dodatkowej porcji energii i siły życiowej. Ma pozytywny wpływ na profilaktykę choroby Alzheimera, choroby Parkinsona i demencji. Tłuszcz ten zawiera substancje potrzebne do poprawnego funkcjonowania pracy mózgu.
  • Olej kokosowy charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które są niezbędne do walki z negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników. Można go także zastosować zewnętrznie na skórę, włosy, paznokcie oraz zęby. Jest to wynikiem właściwości bakteriobójczych oraz przeciwgrzybiczych.

Olej kokosowy jako kosmetyk

  • Jest wiele produktów, kremów, balsamów, odżywek do kupienia w drogerii bądź sklepie. W ich skład najczęściej wchodzi olej kokosowy. Jest dodawany ze względu na jego odżywcze i kojące właściwości prozdrowotne. Możemy ja zastosować jako naturalny kosmetyk w postaci czystej bezpośrednio na cerę lub skórę rąk, a także jako maskę na włosy i pastę wybielającą do zębów.
  • Coraz częściej jest także stosowany jako preparat do demakijażu, a nawet przy goleniu, działa wtedy nawilżająco. Tradycyjnie olej kokosowy jest stosowany w ten sposób oraz regenerująco, dzięki czemu skóra staje się bardziej elastyczna i gładka. Olej kokosowy nadaje się do każdego rodzaju cery, ponieważ wzmacnia naturalną barierę ochronną naskórka, jednak trzeba uważać z nim przy cerze trądzikowej, łojotokowej i tłustej, ze względu na oleistą konsystencję. Natomiast świetnie się sprawdza przy suchej, dojrzałej i atroficznej. Podobnie jak na skórę, można stosować na włosy, które staną się bardziej błyszczące i mocne.
  • Olej kokosowy będzie naszym sprzymierzeńcem w walce z trądzikiem i podrażnieniami, za zasługą właściwości antyzapalnych oraz zwalczających bakterie. Wnika w głąb naskórka, eliminuje szkodliwe bakterie czy drobnoustroje, a następnie redukuje zmiany po trądzikowe, bliny i przebarwienia. Przydatny jest przy zwalczaniu niepożądanych symptomów skórnych, dlatego nadaje się także dla cery wrażliwej i skłonnej do alergii.

Olej kokosowy – działanie odchudzające

Wydaje się, że olej kokosowy ma dużą zawartość kwasów tłuszczowych, co sprzyja przyroście tkanki tłuszczowej. Jednak nic bardziej mylnego, ponieważ masło kokosowe ma specyficzną budową chemiczną, która wyróżnia ją od innych tłuszczy. Decyduje ona o tym, który produkt jest łatwo przyswajalny i wykorzystywany przez organizm w postaci energii. Olej kokosowy na odchudzanie będzie bardzo przydatny. Ma on działanie przyśpieszające przemianę materii i wspomagające detoksykację organizmu ze szkodliwych substancji i produktów toksycznych. Znacznie ułatwia absorpcje substancji odżywczych takich jak wapń i magnez, które są istotne dla poprawnej pracy organizmu

Stosowanie oleju kokosowego jako stałego elementu naszego jadłospisu powoduje efekt sytości i redukcję nadmiernego łaknienia. Dlatego przy szybszej przemianie metabolicznej oraz lepszym oczyszczaniu, przyczynia się do spalania nagromadzonej tkanki tłuszczowej z całego ciała, a przede wszystkim z problematycznych miejsc, w tym brzucha. Istotnym faktem jest także funkcją regulacyjna poziomu cholesterolu i cukru. Należy zachować jednak pewien umiar i nie przesadzać w ilości spożywanego oleju, ponieważ jak każdy tłuszcz jest on wysokokaloryczny.

Olej kokosowy – Jak go używać w kuchni?

Może stanowić świetną opcję dla różnego typu oliw, olejów, tłuszczy zwierzęcych, w przypadku smażenia potraw. Wysoka temperatura dymienia oleju kokosowego rafinowanego i nierafinowanego sprawia, że jest to zdrowszy zamiennik, ale również wygodniejszy w użytkowaniu. Poza tym olej kokosowy znakomicie komponuje się ze słodkimi i słonymi potrawami, nadając im egzotyczny smak i aromat. Wykorzystuje się go do najczęściej do pieczenia i zapiekania. Można zastąpić niż masło, ponieważ ze względu na kremową konsystencję nadaje się do smarowania pieczywa. Można także dodawać go do zup albo ciast.

Olej kokosowy – naturalne tłuszcze sposobem na odchudzanie
5 (100%) 3 votes

Autor: Agnieszka

Trzydziestopięcioletnia żona i matka dwójki aktywnych dzieci.  Schudła 30 kg, po ciąży i zawalczyła o swoje marzenia. Dzisiaj nie tylko wygląda, ale też czuje się lepiej! Metodą prób i błędów doszła do wymarzonej wagi.  Kolejny sukces spotkał ją po tym, jak opowiedziała swoją historię na swoim blogu. Teraz nie tylko jej pasją jest aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie, ale też recenzowanie suplementów diety i dawanie porad w tej kwestii.

Zobacz wysztkie posty autora Agnieszka →

3 Comments on “Olej kokosowy – naturalne tłuszcze sposobem na odchudzanie”

  1. Olej kokosowy jest świetny w porównaniu do innych olei ten nierafinowany przepięknie pachnie i jak ktoś wchodzi do domu do czuje kokosowy zapach a nie smród smażonych kotletów xD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.