Sok z kiszonej kapusty świetnym sposobem na odchudzanie?

Sok z białej kapusty może być pozyskiwany ze świeżej lub kiszonej. Obie te alternatywy mają swoje zalety prozdrowotne, ponieważ do jego działań należą: opóźnianie procesów starzenia, wspieranie działania układu pokarmowego, zapobieganie chorobie wrzodowej, nowotworom oraz mutacjom. Taki sok z kapusty możemy przygotować sami.

Jak wykazały badania naukowe – gotowanie znacznie wpływa na ilość substancji, charakteryzujących się właściwościami o pozytywnym wpływie na zdrowie. Gotowanie surowej kapusty znacznie zwiększa właściwości przeciwutleniające polifenol, które są znane jako jedne z najlepszych antyoksydantów. Natomiast gotowanie kiszonej kapusty – zmniejsza je.

Sok z kapusty – Jakie są właściwości soku z kiszonej i surowej kapusty?

Sok z białej kapusty to zawartość dużej ilości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które działają przeciwstarzeniowo, antynowotworowo oraz zapobiegają uszkodzeniom komórek. Bogaty jest także w witaminy C, E, karotenoidy, glukozynolany oraz polifenole. Jak wykazały ostatnie badania zawartość takich związków bioaktywnych może być odmienna ze względu na rodzaj kapusty. Sok z kapusty pekińskiej oraz czerwonej ma prawdopodobnie zbliżone, jednak nie takie same proporcje poszczególnych witamin czy innych składników.

Te różnice dotyczą równie kapusty białej, świeżej oraz kiszonej. Ich właściwości prozdrowotne są bardzo podobne, dlatego często stosuje się je w nieco inny sposób.

Sok z surowej kapusty można wypić w ramach zapobiegania nowotworom. Z tego powodu pije się go profilaktycznie oraz zdrowotnie. Dzięki takiej chemoprewencji nowotworowej jest to zasługa dużej zawartości glukozynolanów, antyoksydantów i polifenoli. Taki sok z kapusty stosowany powinien być regularnie w celu zapobiegania nowotworom piersi, płuc, prostaty oraz żołądka, a także zwiększenia odporności organizmu na wszelkie infekcje.

Sok z kapusty na żołądek oraz jelita ma działanie korzystne, dzięki czemu usprawnia oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Medycyna ludowa odkryła zastosowanie soku z kapusty na zaparcia. Bogactwo przeciwutleniaczy, polifenoli ma także dobroczynny wpływ na stan naszej cery, dlatego opóźnia oznaki starzenia się, pojawianie zmarszczek, uelastycznia cerę oraz znacznie wspomaga jej procesy regeneracyjne.

Sok ze świeżej kapusty ma właściwości antyzapalne, co zawdzięcza witaminie U i glukozynolanom. Taki napój roślinny załagodzi bólom głowy i wspomoże organizm w detoksykacji. Ze względu na dużą zawartość potasu wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego.\

Czytaj też: Najlepsze koktajle na odchudzanie

Czy sok z kiszonej kapusty jest zdrowy?

Stosowanie doraźne soku z kiszonej kapusty polecane jest szczególne w przypadku zatrucia alkoholem, a zjawisko to popularnie nazywane jest kacem. Sok z kiszonej kapusty na kaca wykazuje świetne działanie, które pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wszelkich substancji szkodliwych. Chroni też wątrobę, ponieważ zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Zastosowanie znajduje też jako naturalny probiotyk. Napój ten pomoże podczas przeróżnych zatruć pokarmowych, podczas oraz po kuracji antybiotykowej.

Kto powinien pić sok z kapusty kiszonej?

Istnieje wiele korzyści z picia soku z kiszonej kapusty regularnie. Ma ona zauważalne działanie na układ pokarmowy, dzięki czemu sok z kapusty wspiera przede wszystkim:

  • Regenerację naturalnej mikroflory bakteryjnej.
  • Lepsze trawienie.
  • Zapobieganie nadkwasocie, czyli wydzielaniu się nadmiernych ilości soków żołądkowych. Działa też na refluks doraźnie stosowany.
  • Prewencja wątroby
  • Zapobieganie nowotworom żołądka oraz dwunastnicy
  • Wspieranie leczenia choroby wrzodowej – sok z kapusty na wrzody świetnie działa, ponieważ przeciwdziała nadmiernemu wytwarzaniu soków żołądkowych.
  • Wspomaga także eliminację pasożytów i chorób przez nich spowodowanych. Sok z kapusty na robaki działa świetnie pod tym względem przez zbyt niskie pH, którego nie tolerują pasożyty.

Sok z kiszonej kapusty zawdzięcza swoje zalety lecznicze obecności witamin, minerałów, bakterii, a także odczynowi, który świeża kapusta uzyskuje po zakiszeniu. Dlatego poleca się stosować sok z kiszonej kapusty w okresie ciąży.

Przeczytaj także: Dieta owocowo-warzywna

Czy sok z kapusty ma działanie odchudzające?

Sok z kapusty kiszonej ma działanie odchudzające oraz ochronne układu pokarmowego. Przyśpiesza proces odchudzania, eliminuje zakwaszenie w organizmie. Oznacza to, że ogranicza wysiłek, jaki organizm musi podjąć, aby zniwelować toksyny i zachować odpowiednie pH. Z tego względu działa też przeczyszczająco. Taki sok z kapusty powinien być stosowany z umiarem, ponieważ może doprowadzić też do odwodnienia.

 

Jak zrobić sok ze świeżej i kiszonej kapusty? Jakie są metody jego pozyskiwania?

Najlepszym sposobem jest picie soku z kapusty z wyciskarki. Tańszą opcją jest jednak robienie soku z kapusty w sokowirówce. Jeśli jednak to urządzenie jest dla nas niedostępne, można wykorzystać do tego celu blender i sitko. Jak przygotować sok ze świeżej kapusty? Wystarczy z główki usunąć kaczan, a następnie drobno pokroić i zmiksować wszystko z wodą. Później przecedzamy przez sitko i gotowy nadaje się do wypicia. Sok z kapusty powinno się pić świeży.

Zobacz też: Diet Lite – czekoladowy koktajl na odchudzanie!

Co można kisić?

Jak zrobić domowym sposobem sok z kapusty kiszonej? Po rozdrobnieniu kapusty takiego soku nie odcedza się, ale dodaje do niego dwa razy większą porcję wody oraz łyżeczkę soli. Następnie powinno się przelać do wyparzonego i dokładnie osuszonego słoika. Sok z kapusty trzeba zostawić na 3 dni, przechowywać go w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu ukisi się już.

Jak należy pić sok z kapusty? Dawkowanie soku z kapusty i pory jego picia

Sok z kapusty należy pić na czczo. Pity po kolacji znacznie wzmaga odporność organizmu i wspiera mikroflorę bakteryjną jelit. Sok z kapusty można pić też na czczo, a później jeszcze 3-4 razy w ciągu dnia, a jego dawkowanie powinno wynosić od 100 do 200 mililitrów. Zapobiega wtedy chorobom oraz opóźnia procesy starzeniowe komórek.

Sok z kapusty można też kupić liofilizowany w postaci tabletkach. Dawkowanie jego musi być zgodne z zaleceniami producenta, które podaje on na opakowaniu.

Może on być świetnym probiotykiem. Jednak w przypadku gdy nie mamy czasu najlepiej jest skorzystać z suplementu jakim jest Probiox Plus. Został sprawdzony przez szerokie grono czytelników oraz naszą redakcję, dlatego polecamy i zapewniamy o jego skutecznym działaniu.

 

Sok z kiszonej kapusty świetnym sposobem na odchudzanie?
5 (100%) 2 votes

Autor: Agnieszka

Trzydziestopięcioletnia żona i matka dwójki aktywnych dzieci.  Schudła 30 kg, po ciąży i zawalczyła o swoje marzenia. Dzisiaj nie tylko wygląda, ale też czuje się lepiej! Metodą prób i błędów doszła do wymarzonej wagi.  Kolejny sukces spotkał ją po tym, jak opowiedziała swoją historię na swoim blogu. Teraz nie tylko jej pasją jest aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie, ale też recenzowanie suplementów diety i dawanie porad w tej kwestii.

Zobacz wysztkie posty autora Agnieszka →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.