Yerba mate na odchudzanie – naturalnym sposobem na odchudzanie

Yerba mate to roślina uprawiana w południowej części Ameryki, w krajach takich jak Brazylia, Argentyna, Paragwaj oraz Urugwaj. Napój ten przygotowany jest z tropikalnej rośliny, dlatego bogaty jest we wszelkie witaminy i składniki mineralne. Jak wykazało wiele badań klinicznych yerba mate ma wiele właściwości prozdrowotnych i pozytywnie wpływających na proces całego odchudzania.

Yerba mate – właściwości prozdrowotne

Yerba mate jest rośliną, która występuje na terenach tropikalnych Ameryki Południowej. Z liści yerba mate jest przygotowywany napar w formie herbaty, zawierającej ogromne ilości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin z grypy B, witaminę A, PP, C, H, a także składników mineralnych takich jak żelazo, sód, magnez, potas, siarka, krzem, miedź oraz fosfor. Po zaparzeniu takiej herbaty do naparu przechodzi wiele flawonoidów takich jak kwas chlorogenowy czy kwas cynamonowy. Wykazują one zróżnicowane działanie biologiczne na organizm człowieka. Mają też właściwości antyoksydacyjne. Eliminują wolne rodniki, dzięki czemu przeciwdziałają starzeniu się komórek i zapobiegają zmarszczkom. Dodatkowo zawarte w yerba mate pochodne kofeiny znacznie pobudzają układ nerwowy i poprawiają umiejętność skupienia uwagi czy procesy zapamiętywania.

Czytaj też: Chlorella i Spirulina

Prozdrowotne właściwości yerba mate sprawiają, że.

  • Pobudza układ nerwowy.
  • Eliminuje poczucie zmęczenia i braku energii życiowej.
  • Zwiększa koncentrację i zdolność skupiania uwagi.
  • Pozwala na lepsze zapamiętywanie.
  • Działa antyoksydacyjne, czyli przeciwstarzeniowo.
  • Reguluje akcje mięśnia sercowego.
  • Przeciwdziała anemii.
  • Znacznie wzmacnia kości oraz zęby.
  • Ma działanie moczopędne, dlatego wspomaga usuwanie z organizmu toksyn oraz substancji szkodliwych.
  • Pomimo wielu właściwości leczniczych yerba mate niezalecana jest do stosowania przez kobiety w ciąży, karmiące, dzieci poniżej 12 roku życia oraz osoby z chorobą wrzodową.
  • Yerba mate na odchudzanie – sprzymierzeńcem w walce z otyłością.

Otyłość jest chorobą przewlekłą. Jej podstawowym symptomem jest nadprogramowe zwiększenie tkanki tłuszczowej w organizmie. Zwykle otyłość to także skłonność do wystąpienia miażdżycy. Jest wiele badań klinicznych i epidemiologicznych, które wykazały, że spożywanie yerba mate zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz wspiera proces zrzucania zbędnych kilogramów.

Yerba mate powstrzymuje zbyt dużą aktywność enzymu trawiennego, czyli lipazy trzustkowej, trawiącej tłuszcze. W wyniku jej wyhamowania tłuszcze nie ulegają trawieniu w jelicie cienkim, równocześnie nie obniża się kaloryczność posiłku. Z tego względu yerba mate najlepiej będzie wypić w przeciągu pół godziny od chwili spożycia potrawy, która ma dużą zawartość tłuszczy, a więc najlepiej obiadu bądź kolacji. Substancje, które zawarte są w mate przeciwdziałają utlenianiu się cholesterolu LDL. Skutecznie przeciwdziała to tworzeniu się blaszki miażdżycowej, zwężającej naczynia krwionośne serca i mózgu, co prowadzi do zawałów albo udarów.

Osoby, które cierpią na otyłość najczęściej mają dolegliwości skórne. Na ich twarzy pojawiają się liczne stany zapalne, a generowane są w dużych ilościach przez wolne rodniki. Uszkadzają one komórki skóry i włókna kolagenowe, które powodują brak elastyczności oraz zauważalne zmarszczki. Takim efektom zapobiega regularne stosowanie yerba mate w swojej diecie.

Jak prawidłowo parzyć i stosować yerba mate?

Yerba jest podawana w naczynkach o nazwie mate i guampa. Zwykle wykonane są tykwy, ale dostępne są też ceramiczne oraz drewniane. Taki susz wsypuje się do ¾ objętości, a następnie wkłada się liście w postaci zmielonej i łodyżki. Takie naczynie trzeba ustawić tak, aby susz stworzył skos. Potem musimy umieścić w środku rurkę, zwaną bombillą. Służy ona do picia. Susz zalewamy wodą, której temperatura powinna mieć od 65 do 80°C, dlatego nie może to być wrzątek.

Kiedy parzymy yerba mate za pierwszym razem powinniśmy użyć takiej ilości wody, aby suszone liście w pełni je wchłonęły. Później po odczekaniu kilkunastu minut dolewa się wody do pełna. Dobra jakość szuszu gwarantuje możliwość wielokrotnego parzenia. Yerba mate powinna być parzona różnymi metodami: argentyńską lub urugwajską. Różnią się one między sobą sposobem włożenia bombili w susz.
Warto jest więc włączyć yerba mate do swojej diety lub zastąpić nią popularny napój, jaki na co dzień pijemy, a także zwykłą herbatę. Jaki jest jednak rodzaj yerby jest najlepszy? Opinie w tej kwestii są dosyć podzielone, a wszystko zależy od uwarunkowań indywidualnych, gustu czy upodobań, a typów tego napoju jest naprawdę bardzo wiele.

Pewne grono osób uważa, że najlepsza jest słabsza yerba mate. Natomiast inni wolą bardziej aromatyczną. Fakt o tym jaka yerba jest odpowiednia do naszych upodobań, a także jest jej koszt warto zaczerpnąć z bloga, na którym wiele osób dzieli się opiniami w tej dziedzinie.

Gdy jednak brak nam jest czasu na przygotowanie yerby możemy skorzystać z mniej pracochłonnej alternatywy jaką są koktajle na odchudzanie, a także podręczne i zdrowe produkty takie jak Choco Lite czy Diet Lite. Dla tych którzy nie przepadają za bardzo intensywnym smakiem i aromatem yerby mam zieloną herbatę, której ekstrakt znajdziemy w suplemencie diety na bazie naturalnych składników Silvets.

Yerba mate na odchudzanie – naturalnym sposobem na odchudzanie
5 (100%) 1 vote

Autor: Agnieszka

Trzydziestopięcioletnia żona i matka dwójki aktywnych dzieci.  Schudła 30 kg, po ciąży i zawalczyła o swoje marzenia. Dzisiaj nie tylko wygląda, ale też czuje się lepiej! Metodą prób i błędów doszła do wymarzonej wagi.  Kolejny sukces spotkał ją po tym, jak opowiedziała swoją historię na swoim blogu. Teraz nie tylko jej pasją jest aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie, ale też recenzowanie suplementów diety i dawanie porad w tej kwestii.

Zobacz wysztkie posty autora Agnieszka →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.