Zielona kawa – odchudzająca alternatywa dla porannej kawy

Zielona kawa jest bardzo ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. W porównaniu do kawy, które zwykle pijamy, zawiera ona wszystkie składniki odżywcze, ponieważ nie została jeszcze poddana procesom palenia.

Zielona kawa – pochodzenie i jej uprawa

Kawa jest rośliną z grupy marzanowatych, o stale zielonej barwie. Osiąga nawet do siedmiu metrów wysokości, a jej owoce dojrzewają przez 9 miesięcy. Wszystkie krzewy kawowe rosną w lasach tropikalnych. Kwiaty są małe i mają charakterystyczny jaśminowy zapach. Owoce to dojrzewające jagody, które zmieniają swoją barwę z czerwonego i żółtego na purpurową. We wnętrzu możemy znaleźć pestkę, która jest wykorzystywana do produkcji uwielbianej przez nas kawy.

Wydobywanie nasion kawy dzieli się na dwie metody: mechaniczną i naturalną.

Naturalnym sposobem będzie suszenie ich na słońcu, co jest nieco długotrwałym procesem. Następnie jest łuskanie na mokro za pomocą odpowiedniej do tego maszyny. Polega to na rozdzieleniu miąższu od nasion i ugniatanie owoców przez maszyny z wodą. Później poddawane są fermentacji, a jej czas to ok. 60 godzin. Po tym działaniu następuje sortowanie, suszenie i polerowanie nasionek kawowych. Jest to więc zajęcie bardzo czasochłonne. Nic dziwnego więc, że kawa dobrej jakości ma też zwykle wysoką cenę.

Zielona kawa jest popularnym i bardzo efektownym środkiem wspierającym odtłuszczanie organizmu. Jej działanie to zasługa obecności wysokiego stężenia kwasu chlorowogenowego, znanego jako CGA. Tego związku pozbawiona została praktycznie całkiem kawa, którą pijemy na co dzień, pod wpływem procesów wypalania. Kawa jest bardzo trwała i przechowywana w odpowiednich warunkach może przetrwać nawet kilka lat.

Zielona kawa – Działanie

Ten rodzaj kawy charakteryzuje się szeregiem związków aktywnych takich jak kofeina i bardzo cenione antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Te przeciwutleniacze mają działanie przeciwstarzeniowe oraz chronią komórki przed mutacjami i uszkodzeniami, a tym samym przed nowotworem. Dlatego zielona kawa jest też stosowana w celu opóźnienia procesów zaniku pamięci i rozwoju chorób: Alzheimera, Parkinsona, astmy, miażdżycy oraz cukrzycy. Unikalne właściwości sprawiają, że następuje regulacja poziomu cukru, cholesterolu czy trójglicerydów we krwi.

  • Najnowsze badania naukowe pokazują, że kawa ta ma korzystny wpływ na usprawnienie procesów przemiany materii, a regularnie stosowanie zapobiega nadwadze i otyłości. Do jej kompetencji należy również uniemożliwianie gromadzenia się tłuszczów poprzez stabilizację metabolizmu lipidów i białek.
  • Wyciąg z zielonej kawy przyczynia się do likwidowania nadciśnienia, a dzięki obecności kwasu kawoialochinowego rozluźnia i rozkurcza spięte mięśnie.
  • Jest bardzo znana ze względu na spektakularne działanie pomagające zrzucić nadprogramowe kilogramy. W 100 g zielonej kawy jest tylko 14 kalorii. Charakteryzuje się ona bogactwem atutów zdrowotnych, niestety jej aromat i smak nie są zbyt przyjemne. Napar z zielonej kawy to raczej mało intensywny, kwaśny i mdławy smak.
  • Wyciągi z tej rośliny wykazują działanie eliminujące niechciany cellulit i uelastyczniające skórę. Jest to przyczyna zawartych w nich polifenoli. Formuła takiego preparatu to również kwas salicylowy, kofeina i kwas ferulowy. Dlatego znajduje świetne zastosowanie w problemach ze skórą twarzy. Szczególne jej stosowanie polecane jest cerze trądzikowej, dzięki obecności kwasów działa antybakteryjnie i przywraca prawidłowe pH skóry, regulując wydzielanie sebum przez gruczoły łojowe.

Zielona kawa – unikalny skład

Wyciąg z zielonej kawy to bogactwo minerałów oraz źródło wielu witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym:

  • Witamin z grupy B (witaminy B1, B2, B12) – niezbędne do prawidłowej pracy poszczególnych układów. Niedobór witaminy B12 najczęściej wywołuje anemię, a B2 niekrzepliwość z powodu zbyt niskiej ilości płytek krwi.
  • Kwas pantotenowy, czyli witamina B5. Ma działanie łagodzące wszelkie stany zapalne. Dobrze stosowana pomoże również wyleczyć zmiany trądzikowe skóry i zapalne całego organizmu.
  • Witamina C – Znana jako najskuteczniejszy antyoksydant, działa przeciwstarzeniowo na liczne zmarszczki oraz redukuje przebarwienia potrądzikowe. Wspiera też naturalną barierę skóry, dzięki temu zmniejsza ryzyko nowotworu skóry. Usprawnia pracę układ odpornościowego. Dlatego stosowanie zielonej kawy zaleca się także w okresie, kiedy jesteśmy podatni na różne infekcje.
  • Kwasu foliowego – Jest chętnie stosowany u kobiet starających się o dziecko, ponieważ wspiera jej system hormonalny i czyni ją bardziej płodną. Przede wszystkim wzmaga prawidłowy podział komórek, dlatego zawarcie go w swojej diecie jest niezbędne nie tylko, aby płód się dobrze rozwijał, ale także u innych osób, dla prawidłowej mitozy.

Ponadto zielona kawa zmniejsza nadmierne łaknienie i wspiera w obniżaniu złego cholesterolu. Działa kompleksowo i dodaje energii, dzięki mikroelementom takim jak: wapń, fosfor, cynk, miedź, magnez, mangan, sód, potas oraz żelazo.Jednak dokładniejszy skład zielonej kawy zależy przede wszystkim od jej podgatunku i pochodzenia. Rzeczą niezmierne ważną jest tutaj skrupulatne czytanie etykiet oraz opakowań, a także dobieranie pełnowartościowych, nieprzetworzonych produktów. Kiedy wybieramy dany preparat, najlepiej jest się kierować terminem ważności, co pomoże nam w wybieraniu jedzenia bez konserwantów.

Zielona kawa – odchudzająca alternatywa dla porannej kawy
3.8 (75%) 4 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.